Soeverein

Een uniek gebouw op een unieke plek

Soeverein is een uniek project op een unieke plek. De driehoekige kavel aan de uiterwaarden van de Kromme Rijn, heeft het ontwerp letterlijk gevormd. Het gebouw is het sluitstuk van de uitbreidingswijk De Kamp van het Utrechtse Cothen. 

Lees meer..

Specifieke locatie

De buurt, de schilderachtige ligging, de opkomst en de ondergang van de zon, de afwijkende vorm van de kavel, duurzame uitgangspunten, het beeldkwaliteitsplan, de wensen van omwonenden en bewoners hebben allemaal invloed op het ontwerp gehad. Al deze invloeden zijn in Soeverein verenigd tot een gebouw dat specifiek is voor deze plek.

In het stedenbouwkundig plan was voor deze locatie een luxe vrijstaande villa bedacht. Het gevoel van een villa hebben wij omgezet in de verschijningsvorm van het appartementengebouw. Zo hebben we Cothen kunnen voorzien van meer, en zeer gewenste woningen. Appartementen waren tot voor kort zo goed als niet aanwezig in het dorp. Soeverein draagt zo een steentje bij aan de doorstroming op de woningmarkt.

Hollandse meesters

De grote raampartijen kaderen het typisch Hollandse landschap in tot levende schilderijen. Alle ingrediënten die de Hollandse meesters vroeger gebruikten, zijn aanwezig. In de uiterwaarden lopende koeien, paarden die door het beschermde Utrechtse landschap draven, een meanderende rivier, bomen langs het Kersenpaadje, vogels die voorbij komen vliegen en de continue veranderende luchten. Je zou er zelf eens een kijkje moeten nemen om al dit moois te beleven.

De verscheidenheid aan uitzichten wordt versterkt door de plaatsing van ramen van verschillend formaat. In de woonkamers zitten ze laag, zodat je uit een luie stoel naar buiten kunt kijken. In de slaapkamers zitten ze wat hoger voor meer privacy. Ook op andere manieren komt het schilderachtige uitzicht terug. De as van de bovenste appartementen loopt bijvoorbeeld gelijk aan de knik die de Kromme Rijn in het verlengde ervan maakt.

Volume

Op de twee kopse kanten is een hap uit het driehoekige volume genomen. Aan de oostzijde biedt dit op de begane grond plaats aan overdekt parkeren en geeft het omwonenden tevens een doorkijk naar het achtergelegen landschap. De sparing aan de westzijde vormt het dakterras voor de twee penthouses.

De houten gevelbekleding reageert tot in detail op haar omgeving. Op het eerste gezicht niet direct zichtbaar, maar wel voelbaar. De samenstelling van de drie verschillende breedtes aan latten is per gevel anders van samenstelling. De wand die het verst van passanten ligt, heeft meer bredere latten dan de gevel die zich dichterbij voorbijgangers bevindt. De reststukken van het hout zijn toegepast op de kopse gevel, zodat er zo goed als geen houtafval is ontstaan.

Eigenheid

Gedurende het ontwerpproces hebben de (toen) toekomstige bewoners – binnen de kaders van het project – veel invloed kunnen uitoefenen op hun woning. Zo is er een extra balkon gerealiseerd, is er een grote schuifpui aangebracht, zijn er diverse ramen bij geplaatst en hebben wij indelingen aangepast. Deze wensen zijn als cadeautjes aangegrepen om het project nog meer eigenheid te geven. De bewoners kunnen nu gaan genieten van hun woning met prachtige uitzichten over de rivier de Kromme Rijn.

Project gegevens 

Opdrachtgever
WOON ontwikkeling   

Architect
VANDELUNE  

Bouwkunde
KBS + BTS 

Aannemer
C.Brouwer

Constructeur
Pieters Bouwtechniek   

Bouwfysica en Regelgeving
LBP sight

Installaties
Mabutec

Fotograaf
Rindert van den Toren

Start bouw
juli 2020

Oplevering
2022

Op zoek naar iets anders?

Read more

Should we stay or should we go now?

Should we stay or should we go now?

 

Gaan wij verhuizen of blijven we op dit unieke plekje wonen? Dat was de centrale vraag toen Thijs en Sanna ons benaderden. Eigenlijk wilden zij niet weg van dit bijzondere plekje aan de Van Musschenbroekstraat, vlakbij het Griftpark in Utrecht. Maar met zes mensen in huis, meer thuiswerken en bouwkundige gebreken aan het huis bleek de oude situatie steeds meer een beproeving.

Nieuwe plattegrond
Het realiseren van een aanbouw betekent vaak meer dan alleen het toevoegen van een ruimte. De wens om de gehele vloer te vervangen, is aangegrepen om een geheel nieuwe plattegrond te ontwerpen. De keuken is verplaatst van een smalle, donkere aanbouw aan de achterzijde naar de voorkant van de woning. De oude aanbouw is vervangen door een nieuwe ruimte van hout en glas en biedt onderdak aan een prettige lichte werkkamer. Door de glazen zijwand van de uitbouw schuin te plaatsen is er in de smalle breedte optimaal contact tussen binnen en buiten en valt er veel daglicht naar binnen. Hierdoor hebben Thijs en Sanna het gevoel alsof ze in een geheel nieuw huis op het door hun zo geliefde plekje zijn komen te wonen. Een mooier compliment kun je natuurlijk niet krijgen!

Project gegevens 

Opdrachtgever
Thijs en Sanna 

Plaats
Utrecht

Architect
VANDELUNE 

 Aannemer
CB Projects

Fotografie
Rindert van den Toren

Oplevering
2021

Op zoek naar iets anders?

Read more

Nieuwe Warande

Nieuwe Warande

Ooit een eigen huis bouwen, dat was de droom van Wim en Susan uit Berkel-Enschot. Door de aanschaf van een ruime kavel in villawijk ‘Buitengoed Nieuwe Warande’ kwam deze lang gekoesterde droom een stap dichterbij. Zij schakelden VANDELUNE studio voor architectuur in om hun droomhuis te ontwerpen.

Lees meer..

Nieuwe Warande

De Nieuwe Warande is ontwikkeld in het kader van Ruimte voor Ruimte, een ontwikkeling om woningen op plekken van voormalige boerderijen te realiseren. De wijk bestaat uit ruim 165 kavels voor zelfbouw en twee appartementengebouwen. Voor de wijk heeft de ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte een inspiratieboek opgesteld met onder meer uitspraken over de hoofdstructuur, het welstandsregime, materialisatie en de beeldverwachting. De gewenste hoogwaardige kwaliteit van de wijk is al goed voelbaar nu veel woningen zijn gerealiseerd.

Het ontwerp

Het ontwerp voor Wim en Susan kenmerkt zich door de opdrachtgevers gewenste donkere kleurstelling, de strakke eigentijdse belijning en de op het eerste oog eenvoudig opgezette plattegrond van 11 x 11 meter. De woning biedt onderdak aan een ruime woonkeuken, woon- en werkkamer op de begane grond. Op de bovengelegen twee verdiepingen bevinden een badkamer en de ruime slaapkamers voor het gezin met drie kinderen.

De entree ligt aan de zijkant van het huis, waar vandaan de woning vrijwel altijd wordt benaderd. Die toegang wordt gemarkeerd door de lichtkleurige houten deur en de houten elementen van de berging. Door ook de gevel ter plaatse van de entree omhoog door te trekken, ontstaat er op een logische manier een duidelijke ingang.

Achter de hoge entree pui ligt een vide waardoor een dubbelhoge, lichte hal is ontstaan. Het daglicht kan zo diep de woning binnen vallen. Vanuit deze prettige ruimte heb je straks ver uitzicht naar buiten de straat in. De hal ligt centraal in de plattegrond en ontsluit alle ruimten.

Vanuit de hal kom je door een glazen taatsdeur het woongedeelte binnen. Met aan de linkerzijde de woonkamer, met daaraan vast de kinderkamer. Aan de rechterzijde de woonkeuken, die door de grote glazen pui verbonden is met buiten. In de woonkamer zijn de ramen kleiner van formaat, zodat daar een intiemere sfeer ontstaat.

BENG

Voor ons was dit de eerste woning die volgens de BENG-normen wordt gerealiseerd. Dit heeft de nodige impact op het ontwerp gehad. Het totale glasoppervlak is verkleind, worden de transparante delen uitgevoerd als tripple glass en worden de ramen op de zuidzijde voorzien van buitenzonwering. De woning wordt verwarmd en gekoeld met geothermische energie, gecombineerd met zonnepanelen.

WKB

Bij het aanvragen van de omgevingsvergunning is het project aangemeld als proefproject voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze nieuwe wet gaat per 1 januari 2023 in. Het definitief ontwerp was bij aanmelding al gereed, waardoor de proef met name de uitvoeringsfase beslaat. Een onafhankelijke kwaliteitscontroleur van Bouwgarant houdt in de gaten of de woning voldoet aan de wettelijke technische eisen en de gevraagde kwaliteit.

Oplevering

De woning is op moment in aanbouw. Je kunt de bouw in onze nieuwsberichten volgen. Aan het einde van dit jaar kan de woning worden bewoond. Dan mag de familie Mulder van de voor hen op maat ontworpen en gebouwde woning gaan genieten!

Project gegevens 

Opdrachtgevers
Particulier

Architect
VANDELUNE

Bouwkundige uitwerking
KBS + BTS bouwadvies- en tekenburo 

Aannemer
Bouwbedrijf Oerlemans Udenhout

E-installaties
Van Doveren electrotechniek

W-installaties
Van Dal installaties

Gerealiseerd
2023

Op zoek naar iets anders?

Read more

Bosscheweg

Berkel Enschot

Project omschrijving

Aan deze tekst wordt druk gewerkt

Project gegevens 

Opdrachtgevers
Particulier

Architect
VANDELUNE

 Aannemer
ABC

Oplevering
2018

Op zoek naar iets anders?

Read more

Fifties

Fifties

De uitbreiding voor deze woning is met respect voor het bestaande huis vormgegeven. De woning is ontworpen in karakteristieke jaren vijftig architectuur. Rood en geel gekleurd metselwerk worden gecombineerd met witte accenten zoals kozijnen, erkers en dakgoten. Ramen worden extra aangezet door het te omkaderen. Zo zijn ook de erkers van deze woning duidelijk vormgegeven kaders. 

 

Lees meer..

Dit ontwerpthema is doorgezet in het ontwerp voor de nieuwe uitbreiding voor de woning nabij de Kromme Rijn. Het grote, overhoekse raam en het raam in de bijkeuken hebben beide duidelijke kaders meegekregen. Die hebben niet een contrastrijke kleur, maar gaan op in het geheel. De aanbouw zelf is beschouwd als het contrastrijke element. Door de kaders, als verwijzing naar het bestaande, op te laten gaan in dit nieuwe element ontstaat een eigentijdse aanbouw met respect voor het bestaande.

De nieuwe aanbouw bestaat functioneel uit de vervanging van de bestaande erker en een nieuwe bijkeuken aan de achterzijde. Beide volumes zijn met elkaar verbonden door een overstek op het zuiden, waarin het balkon is opgenomen. Door deze verbinding is het mogelijk om de bestaande achtergevel ook te verduurzamen.

Project gegevens 

Opdrachtgevers
Maarten en Marjolein

Architect
VANDELUNE

Jaar
2022

Op zoek naar iets anders?

Read more

Transformatorhuis

VAN TRANSFORMATORHUIS NAAR ENERGIEKE GEZINSWONING

Waar ooit de installaties stonden voor het opwekken van stroom, wonen opdrachtgevers Jim en Nicole en hun twee dochters. Toen het stel dit schakelstation kocht, was het gebouw voor hoogspanning nog totaal onbewoonbaar. Er waren geen voorzieningen. Ik werd gevraagd om hun woonwensen te vertalen naar een architectonisch ontwerp.

Lees meer..

Het was altijd al de droom van Jim en Nicole om in een bijzonder object wonen. Die unieke woning hebben zij gevonden in hun zeldzame 10kV-station. Een blik op het leegstaande technische gebouw aan de Talingweg was voldoende. De vonk sloeg over. Vele uren en energie staken de eigenaren in dit gemeentelijk monument om het te transformeren tot hun droomhuis.

Het gebouw ademt geschiedenis. Het was het eerste schakelstation dat Apeldoorn van elektriciteit voorzag. Het gebouw werd in 1922 in de Nieuwe Haagse School ontworpen door Hendrik Fels, de ‘huisarchitect’ van energiemaatschappij PGEM. De bouwstijl kenmerkt zich onder meer door bakstenen kubistische vormen. Een belangrijke inspirator was de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Ook Fels liet zich door de Amerikaan beïnvloeden. Dat zie je onder meer door de vorm en de horizontale lijnen in het gevelbeeld.

Voor de transformatie liet ik mij leiden door het pand. De bestaande kabelgoot, waar vroeger de 10kV-kabels in lagen, is bepalend in het beeld en hierdoor wederom de ruggengraat van het gebouw geworden. De lichtstraat erboven, versterkt deze lijn. Door de lijn door te trekken in de trap, ontstond er een subtiele verbinding tussen de hal en de toren. 

Om ‘plekken’ te creëren in de grote open hal, heb ik verschillende losse elementen zoals de keuken en de slaapkamer in de ruimte geplaatst. Door ook de aanbouw aan de achterzijde ruimtelijk bij het geheel te betrekken, is er een afwisseling in woonplekken. 

In de toren maakte de bestaande verdiepingsvloer plaats voor twee nieuwe vloeren voor onder meer de slaapkamer van de dochters. Ze zijn zo geplaatst zodat er op een respectvolle manier ramen in de gevel konden komen op de plek waar vroeger kolossale overheaddeuren zaten. Het houten dak in de toren bleek te zijn verrot en werd vervangen door een nieuwe houten constructie in de stijl van het oude dak.

Het metselwerk werd schoongemaakt en hersteld. De lichtstraat werd voorzien van een daklicht waardoor in het donkerste deel van de hal meer daglicht toetreedt en de stoere houten spanten goed tot hun recht komen. Het gehele pand werd geïsoleerd. De glastegels werden vervangen door glazen bouwstenen zodat er aan de binnenzijde een aangenaam klimaat is. Kortom een energiek monument dat klaar is voor de 21e eeuw!

Project gegevens 

Opdrachtgever
Jim & Nicole   

Architect
VANDELUNE  

Grotendeels
zelfbouw

Aannemer
Aannemingsbedrijf Mulder B.V. 

Fotografie
Ben Vulkers

Oplevering
2010

Op zoek naar iets anders?

Read more

Hof van Neede

Hof van Neede

De allure van weleer terugbrengen in een eigentijds jasje met een ode aan het verleden. Dat was onze ambitie voor het Hof van Neede.

Neede is de afgelopen jaren drastisch veranderd van een dorp met veel allure naar een vrij anonieme plaats. Op een van de mooiste plekken van het dorp, tegenover de kerk, dient zich een unieke mogelijkheid aan om de charme van weleer, zonder historiserend te worden, terug te brengen.

Met de komst van de N18 heeft de gemeente in de regio een andere betekenis gekregen. Dat biedt veel kansen voor de ontwikkeling van het dorp. Onze visie doet uitspraken op hoofdlijnen en is nadrukkelijk geen architectonisch ontwerp. Tijdens het architectonisch uitwerken van de visie zal het plan zich verder ontwikkelen en is daarom aan verandering onderhevig.

Wij hebben deze visie ontworpen met het oog op de toekomst. Bovendien biedt het plan het dorp voor nu en in de eerstkomende periode volop kansen. De grandeur van vroeger wordt zo op een eigentijdse manier teruggebracht.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Project gegevens 

Opdrachtgever
Locale ondernemers

Plaats
Neede

Architect
VANDELUNE
i.s.m.
Teake Bouma Architectuur/Stedenbouw

Jaar
2019 – 2021

Op zoek naar iets anders?

Read more

Monumentaal wonen

Monumentaal wonen in Bussum

 

Begin 2019 kochten Thijs en Rachel dit monumentale pand in het centrum van Bussum. Het pand – met veel potentie – was bij aankoop sterk verouderd. Wij hebben dan ook een ontwerp voor de gehele woning gemaakt. Aan de achterzijde is een riante aanbouw van twee verdiepingen bijgebouwd. Op de begane grond biedt deze plaats aan de ruime woonkeuken en op de verdieping aan een slaapkamer met een ruime inloopkast. Het gehele dak is vernieuwd en geïsoleerd, waardoor dit monumentale pand klaar is voor de toekomst.

 

Project gegevens 

Opdrachtgever
Thijs en Rachel  

Plaats
Bussum

Architect
VANDELUNE

 Aannemer
Bouwbedrijf Gooise Meren

Fotografie
Rindert van den Toren

Oplevering
2020
 

Op zoek naar iets anders?

Read more

De Kroon

De Kroon

Op de hoek Kerkdwarsweg – Kerkweg te Cothen staat een overblijfsel van voormalig hotel café De Kroon. Het totale perceel is ongeveer 620 m2 groot waar twee opstallen op staan. Een plat en onderkelderd hoofdgebouw van twee lagen met een lagere aanbouw. Daarnaast staat een losstaand bijgebouw met kap. Binnen het huidige bestemmingsplan mag het volledige bouwvlak worden bebouwd met een bouwhoogte van 9m en een goothoogte van 5 meter.

Lees meer..

Ten westen van de locatie staan met name vrijstaande woningen, aan de overzijde van de straat twee onder een kap woningen met op de hoek een vrijstaande woning. De Kerkstraat laat aan de oostzijde een heel gevarieerd beeld zien; woonhuizen afgewisseld met grote publieke gebouwen. Ten noorden loopt de kerkdwarsweg naar een bruggetje over de Kromme Rijn. De route wordt begeleid door 7 karakteristieke rijwoningen.

WOON ontwikkeling en de gemeente Wijk bij Duurstede hadden Bureau Nieuwe Gracht uit Utrecht opdracht gegeven de stedenbouwkundige aanzet voor de kavel te maken. Op hoofdlijnen boden zij twee mogelijkheden om verder te onderzoeken. In opdracht van WOON ontwikkeling hebben wij de kavel verder op haalbaarheid onderzocht. Eerst hebben wij naar de huidige situatie gekeken en vervolgens naar de historie van de plek. Naar aanleiding hiervan hebben we variant 2 van bureau Nieuwe Gracht verder uitgewerkt en hadden we nog een alternatief plan aangeboden.

De uitwerking van variant 2 ging uit van een rechthoekig volume met een duidelijke Kroon op het gebouw. Dit als verwijzing naar het oude, deels afgebrande hotel De Kroon. Ons Alternatieve plan ging meer uit van een continuering van de korrelgrootte die aan de Kerkstraat te vinden is. Met op de hoek een statig pand met daar naast en smal volume, die door middel van een tussenstuk met elkaar verbonden zijn.

Project gegevens 

Opdrachtgever
WOON ontwikkeling   

Architect
VANDELUNE  

Type opdracht
Haalbaarheidsstudie 

Datum
2021 

Op zoek naar iets anders?

Read more