VAN TRANSFORMATORHUIS NAAR ENERGIEKE GEZINSWONING
Waar ooit de installaties stonden voor het opwekken van stroom, wonen opdrachtgevers Jim en Nicole en hun twee dochters. Toen het stel dit schakelstation kocht, was het gebouw voor hoogspanning nog totaal onbewoonbaar. Er waren geen voorzieningen. Ik werd gevraagd om hun woonwensen te vertalen naar een architectonisch ontwerp.
Lees meer..
Het was altijd al de droom van Jim en Nicole om in een bijzonder object wonen. Die unieke woning hebben zij gevonden in hun zeldzame 10kV-station. Een blik op het leegstaande technische gebouw aan de Talingweg was voldoende. De vonk sloeg over. Vele uren en energie staken de eigenaren in dit gemeentelijk monument om het te transformeren tot hun droomhuis.
Het gebouw ademt geschiedenis. Het was het eerste schakelstation dat Apeldoorn van elektriciteit voorzag. Het gebouw werd in 1922 in de Nieuwe Haagse School ontworpen door Hendrik Fels, de ‘huisarchitect’ van energiemaatschappij PGEM. De bouwstijl kenmerkt zich onder meer door bakstenen kubistische vormen. Een belangrijke inspirator was de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Ook Fels liet zich door de Amerikaan beïnvloeden. Dat zie je onder meer door de vorm en de horizontale lijnen in het gevelbeeld.
Voor de transformatie liet ik mij leiden door het pand. De bestaande kabelgoot, waar vroeger de 10kV-kabels in lagen, is bepalend in het beeld en hierdoor wederom de ruggengraat van het gebouw geworden. De lichtstraat erboven, versterkt deze lijn. Door de lijn door te trekken in de trap, ontstond er een subtiele verbinding tussen de hal en de toren.
Om ‘plekken’ te creëren in de grote open hal, heb ik verschillende losse elementen zoals de keuken en de slaapkamer in de ruimte geplaatst. Door ook de aanbouw aan de achterzijde ruimtelijk bij het geheel te betrekken, is er een afwisseling in woonplekken.
In de toren maakte de bestaande verdiepingsvloer plaats voor twee nieuwe vloeren voor onder meer de slaapkamer van de dochters. Ze zijn zo geplaatst zodat er op een respectvolle manier ramen in de gevel konden komen op de plek waar vroeger kolossale overheaddeuren zaten. Het houten dak in de toren bleek te zijn verrot en werd vervangen door een nieuwe houten constructie in de stijl van het oude dak.
Het metselwerk werd schoongemaakt en hersteld. De lichtstraat werd voorzien van een daklicht waardoor in het donkerste deel van de hal meer daglicht toetreedt en de stoere houten spanten goed tot hun recht komen. Het gehele pand werd geïsoleerd. De glastegels werden vervangen door glazen bouwstenen zodat er aan de binnenzijde een aangenaam klimaat is. Kortom een energiek monument dat klaar is voor de 21e eeuw!
Project gegevens
Opdrachtgever
Jim & Nicole
Architect
VANDELUNE
Grotendeels
zelfbouw
Aannemer
Aannemingsbedrijf Mulder B.V.
Fotografie
Ben Vulkers
Oplevering
2010