Soeverein

 

De plek vormt het ontwerp. Een gebouw moet opgaan in de omgeving en iets met de ruimte eromheen doen.

Dit was, zoals altijd, mijn uitgangspunt bij het ontwerpen van een nieuw appartementencomplex in Cothen. Hier komt op een idyllische locatie, op steenworp afstand van de Kromme Rijn het gebouw Soeverein. De bewoners van zeven luxe en lichte woningen kijken straks uit over de uiterwaarden en de meanderende rivier.

Lees meer..

Dat uitzicht is cruciaal in mijn ontwerp. Via de grote raampartijen in de woonkamers hebben de bewoners weids zicht. (in de slaapkamers zijn de ramen hoger geplaatst voor meer privacy.) Maar ook op andere manieren komt het schilderachtige uitzicht terug. De as van de bovenste appartementen loopt bijvoorbeeld gelijk aan de knik die de Kromme Rijn in het verlengde maakt.

De buurt, de specifieke ligging, de opkomst en de ondergang van de zon, de vorm van de kavel hebben allemaal invloed op het ontwerp gehad. Je zoekt naar de beste oplossing voor deze plek. Een gebouw moet iets doen met de omgeving.  

Zo wilde ik niet om de bestaande bomen heen. Soeverein gaat straks op in de volgroeide groene structuur. Dit sluit naadloos aan bij onze duurzame principes.

Het complex wordt bekleed met natuurlijke materialen. De vier gevels zien er straks net iets anders uit. De wand die het verst weg is, heeft grotere latten dan de gevel die dichterbij ligt. De reststukken worden toegepast in de kopse gevel, zodat er zo weinig mogelijk afval ontstaat. Zo doet het gebouw in detail nog iets met de omgeving.

Het was best een puzzel om alle eisen in Soeverein te verenigen. Daarom is bijvoorbeeld op de begaande grond een ‘hap uit het gebouw genomen’ voor extra parkeerplekken. Die zijn hierdoor overdekt – wat een extra kwaliteit is – en vanuit de wijk hebben mensen nog een doorkijk naar de rivier.

Project gegevens 

Opdrachtgever
WOON ontwikkeling   

Architect
VANDELUNE  

Bouwkunde
KBS + BTS 

Aannemer
C.Brouwer

Constructeur
Pieters Bouwtechniek   

Bouwfysica en Regelgeving

LBP sight

Installaties
Mabutec

Visuals
Topr

Start bouw
juli 2020

Oplevering
2021

Op zoek naar iets anders?