Nieuwe Warande

Ooit een eigen huis bouwen, dat was de droom van Wim en Susan uit Berkel-Enschot. Door de aanschaf van een ruime kavel in villawijk ‘Buitengoed Nieuwe Warande’ kwam deze lang gekoesterde droom een stap dichterbij. Zij schakelden VANDELUNE studio voor architectuur in om hun droomhuis te ontwerpen.

Lees meer..

Nieuwe Warande

De Nieuwe Warande is ontwikkeld in het kader van Ruimte voor Ruimte, een ontwikkeling om woningen op plekken van voormalige boerderijen te realiseren. De wijk bestaat uit ruim 165 kavels voor zelfbouw en twee appartementengebouwen. Voor de wijk heeft de ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte een inspiratieboek opgesteld met onder meer uitspraken over de hoofdstructuur, het welstandsregime, materialisatie en de beeldverwachting. De gewenste hoogwaardige kwaliteit van de wijk is al goed voelbaar nu veel woningen zijn gerealiseerd.

Het ontwerp

Het ontwerp voor Wim en Susan kenmerkt zich door de opdrachtgevers gewenste donkere kleurstelling, de strakke eigentijdse belijning en de op het eerste oog eenvoudig opgezette plattegrond van 11 x 11 meter. De woning biedt onderdak aan een ruime woonkeuken, woon- en werkkamer op de begane grond. Op de bovengelegen twee verdiepingen bevinden een badkamer en de ruime slaapkamers voor het gezin met drie kinderen.

De entree ligt aan de zijkant van het huis, waar vandaan de woning vrijwel altijd wordt benaderd. Die toegang wordt gemarkeerd door de lichtkleurige houten deur en de houten elementen van de berging. Door ook de gevel ter plaatse van de entree omhoog door te trekken, ontstaat er op een logische manier een duidelijke ingang.

Achter de hoge entree pui ligt een vide waardoor een dubbelhoge, lichte hal is ontstaan. Het daglicht kan zo diep de woning binnen vallen. Vanuit deze prettige ruimte heb je straks ver uitzicht naar buiten de straat in. De hal ligt centraal in de plattegrond en ontsluit alle ruimten.

Vanuit de hal kom je door een glazen taatsdeur het woongedeelte binnen. Met aan de linkerzijde de woonkamer, met daaraan vast de kinderkamer. Aan de rechterzijde de woonkeuken, die door de grote glazen pui verbonden is met buiten. In de woonkamer zijn de ramen kleiner van formaat, zodat daar een intiemere sfeer ontstaat.

BENG

Voor ons was dit de eerste woning die volgens de BENG-normen wordt gerealiseerd. Dit heeft de nodige impact op het ontwerp gehad. Het totale glasoppervlak is verkleind, worden de transparante delen uitgevoerd als tripple glass en worden de ramen op de zuidzijde voorzien van buitenzonwering. De woning wordt verwarmd en gekoeld met geothermische energie, gecombineerd met zonnepanelen.

WKB

Bij het aanvragen van de omgevingsvergunning is het project aangemeld als proefproject voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze nieuwe wet gaat per 1 januari 2023 in. Het definitief ontwerp was bij aanmelding al gereed, waardoor de proef met name de uitvoeringsfase beslaat. Een onafhankelijke kwaliteitscontroleur van Bouwgarant houdt in de gaten of de woning voldoet aan de wettelijke technische eisen en de gevraagde kwaliteit.

Oplevering

De woning is op moment in aanbouw. Je kunt de bouw in onze nieuwsberichten volgen. Aan het einde van dit jaar kan de woning worden bewoond. Dan mag de familie Mulder van de voor hen op maat ontworpen en gebouwde woning gaan genieten!

Project gegevens 

Opdrachtgevers
Particulier

Architect
VANDELUNE

Bouwkundige uitwerking
KBS + BTS bouwadvies- en tekenburo 

Aannemer
Bouwbedrijf Oerlemans Udenhout

E-installaties
Van Doveren electrotechniek

W-installaties
Van Dal installaties

Gerealiseerd
2023

Op zoek naar iets anders?