Transformatorhuisjes
Dat transformatorhuisjes niet niks zeggende standaard gebouwtjes hoeven te zijn bewijzen de door Tjerk ontworpen gebouwen wel. Deze gebouwen maken ons dagelijks leven mogelijk. Vaak zijn het standaard prefab gebouwtjes, die niet altijd met open armen worden ontvangen door omwonenden. Door de energietransitie, waar we momenteel middenin zitten, worden transformatorhuisjes steeds belangrijker. Om de energietransitie mogelijk te maken zijn er vele duizenden nieuwe gebouwtjes nodig.
Al die technische gebouwen kunnen leiden tot verrommeling van de openbare ruimte. Vooral in het stedelijk gebied is de druk op de beschikbare ruimte groot. Het is daarom van belang om met alle belanghebbenden integraal na te denken over de beste oplossing. Om verrommeling tegen te gaan, zou eerst gekeken kunnen worden of de technische voorziening in een ander gebouw kan worden opgenomen. Als dat niet mogelijk is dan zal er een nieuw bouwwerk gerealiseerd moeten worden.
Het ontwerpen van elektriciteitshuisjes is een vak apart, aangezien de architecten ervan met veel randvoorwaarden rekening moeten houden. Tijdens de initiatieffase zou het ontwerp niet centraal moeten staan, maar het proces om tot een goed resultaat te komen. Zo moeten bijvoorbeeld vaak tegenstrijdige belangen van verschillende partijen bij elkaar worden gebracht.
Tjerk heeft tijdens zijn loopbaan bij Movares veel ervaring opgedaan en heeft tientallen technische gebouwen ontworpen en gerealiseerd. In 2011 ontvingen de door hem ontworpen tunnelgebouwen Drontermeer een internationale Brunel Award voor ‘outstanding railway architecture’. Een geweldig mooie erkenning voor zijn werk.
De op deze pagina getoonde gebouwen zijn in dienst van Movares ontworpen.
Project gegevens
Opdrachtgevers
Divers
Architect
studioSK
Projectarchitect: Tjerk van de Lune
Fotografen
Frank van Dam (Flowerpower & Gelijkrichter)
Rindert van den Toren (Gelijkrichter)
Ben Vulkers (Tunnel Drontermeer)