Koninklijk Instituut voor de Tropen

Begin 2016 werd ik door het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam gevraagd om de komende transformaties die hun gebouw moest ondergaan, als architect te begeleiden. Sindsdien heb ik in dienst van studioSK aan diverse diverse opgaven gewerkt. De transformatie van de werkplaats naar kantoorruimte, de transformatie van het souterrain, diverse pantry’s, studies naar de ontwikkelmogelijkheden van nog onbenutte ruimten en diverse interieuradviezen voor dit grote rijksmonumentale pand.

 

Gezien de omvang van het gebouw is er in de loop der jaren veel aangepast. Dit is vaak projectgewijs gedaan, waardoor er weinig samenhang is tussen de verschillende projecten. De komende jaren zal het KIT de nodige veranderingen ondergaan. Wij hebben er daarom naar gestreefd om met de verschillende ingrepen geleidelijk aan meer samenhang in het gebouw aan te brengen.

 

Lees meer..

Van werkplaats naar multifunctionele kantoorruimte

De Impact Hub Amsterdam (IHA) heeft begin 2017 zijn intrede gedaan in een groot deel van het souterrain. In dit deel van het gebouw waren eerst een grote werkplaats, kantoren en lege ruimten gesitueerd. Hiervoor hebben wij een ontwerp voor het monumentale casco gemaakt, waarbij we rekening hebben gehouden met de wensen van de IHA. De aanpassingen die we hebben gedaan, worden nu als vanzelfsprekend ervaren. Precies zoals we hadden bedoeld. We hebben monumentale bogen weer geopend. De metselwerk bogen weer zichtbaar gemaakt. Vlakke deuren vervangen door goed gemaakte paneeldeuren. Een monumentale muur schoon gemaakt zodat de geschiedenis weer afleesbaar is en zijn ramen zodanig aangepast dat er doorgangen richting de binnentuin zijn ontstaan.

Souterrain

In dit deel van het souterrain zullen in principe de medewerkers van het Koninklijk Instituut voor de Tropen worden ondergebracht. Dit deel zal bestaan uit kantoren, vergaderruimte, een professionele keuken en ontmoetingsruimten. De twee ontmoetingsruimten zullen voor mensen uit het gehele gebouw beschikbaar komen. Deze ruimten bevinden zich onder de Mauritszaal en de Marmerenzaal. Ook hier zullen we weggevallen monumentale waarden weer zoveel mogelijk terugbrengen. Plafonds worden verwijderd, monumentale bogen worden geopend, metselwerk wordt schoon gemaakt en er worden een aantal grote puien vervangen door puien die meer recht doen aan het monument.

Pantry’s en sanitaire ruimten
Het ontwerp voor deze twee functionele ruimten zijn daar een goed voorbeeld van. In de loop van de tijd zullen ze allemaal geleidelijk aan gerenoveerd worden. We hebben hier een eenduidig ontwerp voor gemaakt. Het ontwerp doet principe uitspraken over vormgeving, kleurgebruik, materialen, etc. Aangezien alle ruimten van elkaar verschillen zullen ze, door het hanteren van dezelfde ontwerpprincipes toch veel overeenkomsten hebben. Op deze manier dragen ook deze relatief kleine ruimten bij aan de totale samenhang en beleving van het gebouw.

Koninklijke Stoel

Hoe eenvoudig kan het zijn, zou je zeggen. Niks is minder waar als deze met honderden tegelijk in een rijksmonumentaal gebouw staan. De bestaande stoelen waren aan vervanging toe. Binnen de gestelde wensen van het Instituut hebben zijn we samen tot een houten stoel met een koninklijke blauwe bekleding uitgekomen. In de houten frames is het logo van het Koninklijk Instituut voor de Tropen uitgespaard.

Voor dit project heb ik in dienst van studioSK en in ontwerp- en bouwteam verband samengewerkt. Het ontwerpteam bestaat uit Draaijer & Partners, studioSK en S2H ingenieurs. Het bouwteam bestaat uit dezelfde partijen aangevuld met Aannemer ATOP uit Waalwijk, Staal Dekker en Ronday installateurs voor de E-installaties en Limpid Blue voor de W-installaties.

Project gegevens 

Opdrachtgever
Koninklijk Instituut voor de Tropen


 
Procesmanagement
Draaijer & Partners

 

 Architect
studioSK
(team: Tjerk van de Lune, Iris van Huijstee, Ilse Hartman en Nienke van de Lune) 

 

Constructeur:
Movares

Adviseur installaties:
S2H ingenieurs

Hoofdaannemer

ATOP

Aannemer E-installaties
Staal Dekker en Ronday

Aannemer W-installaties
Limpid Blue

Fotografie
Frank van Dam 
Raymond Schindeler

Op zoek naar iets anders?