Soeverein

Een uniek gebouw op een unieke plek

Soeverein is een uniek project op een unieke plek. De driehoekige kavel aan de uiterwaarden van de Kromme Rijn, heeft het ontwerp letterlijk gevormd. Het gebouw is het sluitstuk van de uitbreidingswijk De Kamp van het Utrechtse Cothen. 

Lees meer..

Specifieke locatie

De buurt, de schilderachtige ligging, de opkomst en de ondergang van de zon, de afwijkende vorm van de kavel, duurzame uitgangspunten, het beeldkwaliteitsplan, de wensen van omwonenden en bewoners hebben allemaal invloed op het ontwerp gehad. Al deze invloeden zijn in Soeverein verenigd tot een gebouw dat specifiek is voor deze plek.

In het stedenbouwkundig plan was voor deze locatie een luxe vrijstaande villa bedacht. Het gevoel van een villa hebben wij omgezet in de verschijningsvorm van het appartementengebouw. Zo hebben we Cothen kunnen voorzien van meer, en zeer gewenste woningen. Appartementen waren tot voor kort zo goed als niet aanwezig in het dorp. Soeverein draagt zo een steentje bij aan de doorstroming op de woningmarkt.

Hollandse meesters

De grote raampartijen kaderen het typisch Hollandse landschap in tot levende schilderijen. Alle ingrediënten die de Hollandse meesters vroeger gebruikten, zijn aanwezig. In de uiterwaarden lopende koeien, paarden die door het beschermde Utrechtse landschap draven, een meanderende rivier, bomen langs het Kersenpaadje, vogels die voorbij komen vliegen en de continue veranderende luchten. Je zou er zelf eens een kijkje moeten nemen om al dit moois te beleven.

De verscheidenheid aan uitzichten wordt versterkt door de plaatsing van ramen van verschillend formaat. In de woonkamers zitten ze laag, zodat je uit een luie stoel naar buiten kunt kijken. In de slaapkamers zitten ze wat hoger voor meer privacy. Ook op andere manieren komt het schilderachtige uitzicht terug. De as van de bovenste appartementen loopt bijvoorbeeld gelijk aan de knik die de Kromme Rijn in het verlengde ervan maakt.

Volume

Op de twee kopse kanten is een hap uit het driehoekige volume genomen. Aan de oostzijde biedt dit op de begane grond plaats aan overdekt parkeren en geeft het omwonenden tevens een doorkijk naar het achtergelegen landschap. De sparing aan de westzijde vormt het dakterras voor de twee penthouses.

De houten gevelbekleding reageert tot in detail op haar omgeving. Op het eerste gezicht niet direct zichtbaar, maar wel voelbaar. De samenstelling van de drie verschillende breedtes aan latten is per gevel anders van samenstelling. De wand die het verst van passanten ligt, heeft meer bredere latten dan de gevel die zich dichterbij voorbijgangers bevindt. De reststukken van het hout zijn toegepast op de kopse gevel, zodat er zo goed als geen houtafval is ontstaan.

Eigenheid

Gedurende het ontwerpproces hebben de (toen) toekomstige bewoners – binnen de kaders van het project – veel invloed kunnen uitoefenen op hun woning. Zo is er een extra balkon gerealiseerd, is er een grote schuifpui aangebracht, zijn er diverse ramen bij geplaatst en hebben wij indelingen aangepast. Deze wensen zijn als cadeautjes aangegrepen om het project nog meer eigenheid te geven. De bewoners kunnen nu gaan genieten van hun woning met prachtige uitzichten over de rivier de Kromme Rijn.

Project gegevens 

Opdrachtgever
WOON ontwikkeling   

Architect
VANDELUNE  

Bouwkunde
KBS + BTS 

Aannemer
C.Brouwer

Constructeur
Pieters Bouwtechniek   

Bouwfysica en Regelgeving
LBP sight

Installaties
Mabutec

Fotograaf
Rindert van den Toren

Start bouw
juli 2020

Oplevering
2022

Op zoek naar iets anders?

Read more

Steunpunt Coenecoop

Steunpunt Coenecoop

Steunpunt Coenecoop is vernieuwd en uitgebreid. De plek waarvandaan onder meer zoutstrooiers vertrekken, is zoveel mogelijk uit duurzame en circulaire bouwmaterialen opgebouwd. Het steunpunt vervangt drie verouderde vergelijkbare locaties. Coenecoop wordt daarmee hét steunpunt in regio oost van de provincie Zuid-Holland.

Redelijk recent, in 2009, werd de aanlandlocatie in Coenecoop ook al vernieuwd en uitgebreid. Veel van de relatief nieuwe bouwmaterialen hebben daarom in het nieuwe steunpunt een tweede – of zelfs een derde – bestemming gevonden.

Lees meer..

Circulair
Zoveel mogelijk onderdelen van het bestaande gebouw zijn hergebruikt. Het gaat onder meer om de gehele houten gevel, overheaddeuren, pv-panelen, kozijnen, deuren, de keuken, sanitair en de zoutinstallaties. Deze circulaire aanpak wordt gezien; Coenecoop is uit 176 inzendingen op de shortlist van de Circular Awards 2024 terechtgekomen in de categorie Public. Daar zijn wij natuurlijke uitermate trots op.  

Nieuwe gebouwonderdelen zijn, zijn circulair ontworpen en gemaakt. De CLT- elementen waaruit het gebouw grotendeels is opgebouwd, zijn zoveel mogelijk gelijk van vorm en afmeting. Hierdoor kunnen zij in de toekomst beter worden hergebruikt. 

Duurzaam
Een groot deel van het dak is voorzien van sedum. Op de plantjes zijn pv-panelen geplaatst, een goede combinatie in verband met de energieopbrengsten. Het kantoor heeft aan de zuidzijde een groot overstek om te grote opwarming van het gebouw te voorkomen.

Logistiek
Het ontwerp is gebaseerd op het logistieke proces dat er plaatsvindt. Door alle functies op te nemen in één, centraal op het terrein gelegen gebouw wordt het logistieke proces tijdens piekuren zo goed mogelijk ondersteund. Hub Coenecoop ligt in de oksel van de provinciale weg N207 en op steenworp afstand van de A12. In het gebouw zijn onder andere kantoren, een kantine, toilet- en doucheruimten, een werkplaats en een zoutopslag opgenomen. Het pand is voor medewerkers 24 uur per dag toegankelijk.

Timelaps
Maverick Media heeft in opdracht van aannemer Van der Ven een timelaps van de bouw gemaakt. Deze kun je hier bekijken.

Project gegevens 

Opdrachtgever
Provincie Zuid Holland

Architect
VANDELUNE

Ingenieursbureau
Arcadis Nederland B.V.

Aannemer
Van der Ven

Installaties
Huisman & Van Muijen

Bouwkundige uitwerking
Rivocon

Opgeleverd
2023

Foto’s
Rindert van den Toren

Timelaps
Maverick Media

Op zoek naar iets anders?

Read more

Should we stay or should we go now?

Should we stay or should we go now?

 

Gaan wij verhuizen of blijven we op dit unieke plekje wonen? Dat was de centrale vraag toen Thijs en Sanna ons benaderden. Eigenlijk wilden zij niet weg van dit bijzondere plekje aan de Van Musschenbroekstraat, vlakbij het Griftpark in Utrecht. Maar met zes mensen in huis, meer thuiswerken en bouwkundige gebreken aan het huis bleek de oude situatie steeds meer een beproeving.

Nieuwe plattegrond
Het realiseren van een aanbouw betekent vaak meer dan alleen het toevoegen van een ruimte. De wens om de gehele vloer te vervangen, is aangegrepen om een geheel nieuwe plattegrond te ontwerpen. De keuken is verplaatst van een smalle, donkere aanbouw aan de achterzijde naar de voorkant van de woning. De oude aanbouw is vervangen door een nieuwe ruimte van hout en glas en biedt onderdak aan een prettige lichte werkkamer. Door de glazen zijwand van de uitbouw schuin te plaatsen is er in de smalle breedte optimaal contact tussen binnen en buiten en valt er veel daglicht naar binnen. Hierdoor hebben Thijs en Sanna het gevoel alsof ze in een geheel nieuw huis op het door hun zo geliefde plekje zijn komen te wonen. Een mooier compliment kun je natuurlijk niet krijgen!

Project gegevens 

Opdrachtgever
Thijs en Sanna 

Plaats
Utrecht

Architect
VANDELUNE 

 Aannemer
CB Projects

Fotografie
Rindert van den Toren

Oplevering
2021

Op zoek naar iets anders?

Read more

Nieuwe Warande

Nieuwe Warande

Ooit een eigen huis bouwen, dat was de droom van Wim en Susan uit Berkel-Enschot. Door de aanschaf van een ruime kavel in villawijk ‘Buitengoed Nieuwe Warande’ kwam deze lang gekoesterde droom een stap dichterbij. Zij schakelden VANDELUNE studio voor architectuur in om hun droomhuis te ontwerpen.

Lees meer..

Nieuwe Warande

De Nieuwe Warande is ontwikkeld in het kader van Ruimte voor Ruimte, een ontwikkeling om woningen op plekken van voormalige boerderijen te realiseren. De wijk bestaat uit ruim 165 kavels voor zelfbouw en twee appartementengebouwen. Voor de wijk heeft de ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte een inspiratieboek opgesteld met onder meer uitspraken over de hoofdstructuur, het welstandsregime, materialisatie en de beeldverwachting. De gewenste hoogwaardige kwaliteit van de wijk is al goed voelbaar nu veel woningen zijn gerealiseerd.

Het ontwerp

Het ontwerp voor Wim en Susan kenmerkt zich door de opdrachtgevers gewenste donkere kleurstelling, de strakke eigentijdse belijning en de op het eerste oog eenvoudig opgezette plattegrond van 11 x 11 meter. De woning biedt onderdak aan een ruime woonkeuken, woon- en werkkamer op de begane grond. Op de bovengelegen twee verdiepingen bevinden een badkamer en de ruime slaapkamers voor het gezin met drie kinderen.

De entree ligt aan de zijkant van het huis, waar vandaan de woning vrijwel altijd wordt benaderd. Die toegang wordt gemarkeerd door de lichtkleurige houten deur en de houten elementen van de berging. Door ook de gevel ter plaatse van de entree omhoog door te trekken, ontstaat er op een logische manier een duidelijke ingang.

Achter de hoge entree pui ligt een vide waardoor een dubbelhoge, lichte hal is ontstaan. Het daglicht kan zo diep de woning binnen vallen. Vanuit deze prettige ruimte heb je straks ver uitzicht naar buiten de straat in. De hal ligt centraal in de plattegrond en ontsluit alle ruimten.

Vanuit de hal kom je door een glazen taatsdeur het woongedeelte binnen. Met aan de linkerzijde de woonkamer, met daaraan vast de kinderkamer. Aan de rechterzijde de woonkeuken, die door de grote glazen pui verbonden is met buiten. In de woonkamer zijn de ramen kleiner van formaat, zodat daar een intiemere sfeer ontstaat.

BENG

Voor ons was dit de eerste woning die volgens de BENG-normen wordt gerealiseerd. Dit heeft de nodige impact op het ontwerp gehad. Het totale glasoppervlak is verkleind, worden de transparante delen uitgevoerd als tripple glass en worden de ramen op de zuidzijde voorzien van buitenzonwering. De woning wordt verwarmd en gekoeld met geothermische energie, gecombineerd met zonnepanelen.

WKB

Bij het aanvragen van de omgevingsvergunning is het project aangemeld als proefproject voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze nieuwe wet gaat per 1 januari 2023 in. Het definitief ontwerp was bij aanmelding al gereed, waardoor de proef met name de uitvoeringsfase beslaat. Een onafhankelijke kwaliteitscontroleur van Bouwgarant houdt in de gaten of de woning voldoet aan de wettelijke technische eisen en de gevraagde kwaliteit.

Oplevering

De woning is op moment in aanbouw. Je kunt de bouw in onze nieuwsberichten volgen. Aan het einde van dit jaar kan de woning worden bewoond. Dan mag de familie Mulder van de voor hen op maat ontworpen en gebouwde woning gaan genieten!

Project gegevens 

Opdrachtgevers
Particulier

Architect
VANDELUNE

Bouwkundige uitwerking
KBS + BTS bouwadvies- en tekenburo 

Aannemer
Bouwbedrijf Oerlemans Udenhout

E-installaties
Van Doveren electrotechniek

W-installaties
Van Dal installaties

Gerealiseerd
2023

Op zoek naar iets anders?

Read more

Op Scheveningen

Bediencentrale


Een stoer baken op de kop van de boulevard

Gemeente Den Haag heeft groen licht gegeven voor de komst van een nieuwe bediencentrale. Allerlei maritieme verwijzingen komen in het gezamenlijke ontwerp van studioSK en VANDELUNE terug.

De nieuwe bediencentrale wordt meer dan alleen een baken voor de scheepvaart. Vanaf de ‘stuurhut’ op het Noordelijk Havenhoofd bewaken medewerkers voortaan ook de nieuwe Victory Boogie Woogietunnel van de Rotterdamsebaan.

Lees meer..

De bediencentrale komt op de plek te staan van zijn voorganger, de verouderde ‘Semafoor’ uit 1953. Hiervandaan hielden de medewerkers decennia lang schepen, bruggen, tunnels en pollers in Den Haag in de gaten. Maar door de extra taken voor de Victory Boogie Woogietunnel past deze post niet langer in het huidige jasje

Nautisch ontwerp

VANDELUNE en studioSK hebben zijn opvolger ontworpen. Zij namen de maritieme functie als uitgangspunt. Het gebouw aan de havenmond bestaat uit een sokkel met daar bovenop een uitkragend ‘schip’. “De bediencentrale heeft een sterke oriëntatie naar de zee en haven wat ervoor zorgt dat het ontwerp uitbeeld wat er zich binnen afspeelt.” vertelt architect Iris van Huijstee.

De locatie heeft een bijzonder karakter. De bediencentrale ligt namelijk op de scheidingslijn van de recreatieve boulevard en de lager gelegen vissershaven met een industrieel karakter. Dit vraagt om een specifieke gebouwtypologie die deze twee werelden verenigd. Aan de werkkade is het gebouw robuust en meer gesloten, aan de boulevard licht en open. Hier vinden ook oud-vissers als vanouds onderdak. Zij krijgen een speciaal plekje waar ze kunnen blijven samenkomen.

Door de sokkel kleiner te houden blijven de zichtlijnen vanaf de boulevard intact. Het schip is zoveel mogelijk richting zee getrokken, zodat de medewerkers vanuit het gebouw goed en vrij uitzicht hebben om de schepen in de gaten te kunnen houden.

De werkzaamheden in het gebouw gaan 24 uur per dag door. Medewerkers kunnen onder het gebouw parkeren om de boulevard vrij van voertuigen te houden. De ingang van de garage bevind zich op kadeniveau en de parkeergarage is daardoor niet zichtbaar vanaf de boulevard.

Robuust materiaalgebruik

De materialisatie en detaillering versterken het robuuste karakter van het gebouw. Door eenduidig materiaalgebruik ontstaat er een stoer karakteristiek pand dat recht doet aan de schaal en sfeer van deze locatie.

Het heftige zeeklimaat legt beperkingen op voor de materialen die kunnen worden gebruikt. Voor de gevel van het schip is geanodiseerd aluminium gekozen. Een materiaal dat goed tegen zout kan. “We hebben het materiaal ook toegepast in zoutloodsen van Rijkswaterstaat.”, licht architect Tjerk van de Lune de keuze toe.

De sokkel van het gebouw bestaat uit baksteen met natuurlijke tinten om aan te sluiten bij de kleuren van de zee en het zand. De tweedeling in materialen is gekozen om de eenduidigheid van de sokkel en het schip te versterken.

Duurzaam

De nieuwe bediencentrale voldoet aan de laatste criteria ten aanzien van duurzaamheid. De warmte van de servers in het gebouw wordt ingezet voor het verwarmen van kantoorruimten. Voor het zonlicht hebben de ontwerpers een optimale mix gevonden in het benodigde zicht naar buiten, een overstek in het dak en de toepassing van zonwerend glas. Daarbij wordt op het dak energie opgewekt.

Integraal

De bediencentrale is interdisciplinair ontworpen. Het architectonisch, constructief en installatietechnisch ontwerp zijn integraal vormgegeven wat het gebouw een duidelijk afleesbaar geheel maakt.  Hierdoor is een zo optimaal mogelijk ontwerp voor deze functie op deze locatie ontstaan.

Niet alleen op deze locatie gaat er de komende jaren iets veranderen. De hele omgeving ondergaat een transformatie. Die ontwikkelingen versterken een aantrekkelijke recreatieve openbare ruimte op de boulevard.

Zo is het naastgelegen hotel inmiddels in aanbouw. Net als de bediencentrale heeft ook het hotel met zijnzeilvormige gevel een nautische uitstraling, waardoor er een twee-eenheid op de kop van de boulevard ontstaat.

Bij oplevering vormt het gebouw letterlijk het sluitstuk van de boulevard.

Volg de bouw op onze nieuws pagina

Project gegevens 

Opdrachtgever
Gemeente Den Haag  

Architect
VANDELUNE  & studioSK
Tjerk van de Lune & Iris van Huijstee

 Aannemer
Vialis B.V. / Besix Nederland B.V.

Bouwkundige uitwerking
RoosRos architecten B.V. 

Constructeur
IMd Raadgevend Ingenieurs B.V. 

Adviseur Constructie, installatie, visuals, radar, wind en kosten
Movares Nederland B.V. 

Adviseur ergonomie
VHP Human Performance
 

Op zoek naar iets anders?

Read more

Bosscheweg

Berkel Enschot

Project omschrijving

Aan deze tekst wordt druk gewerkt

Project gegevens 

Opdrachtgevers
Particulier

Architect
VANDELUNE

 Aannemer
ABC

Oplevering
2018

Op zoek naar iets anders?

Read more

Fifties

Fifties

De uitbreiding voor deze woning is met respect voor het bestaande huis vormgegeven. De woning is ontworpen in karakteristieke jaren vijftig architectuur. Rood en geel gekleurd metselwerk worden gecombineerd met witte accenten zoals kozijnen, erkers en dakgoten. Ramen worden extra aangezet door het te omkaderen. Zo zijn ook de erkers van deze woning duidelijk vormgegeven kaders. 

 

Lees meer..

Dit ontwerpthema is doorgezet in het ontwerp voor de nieuwe uitbreiding voor de woning nabij de Kromme Rijn. Het grote, overhoekse raam en het raam in de bijkeuken hebben beide duidelijke kaders meegekregen. Die hebben niet een contrastrijke kleur, maar gaan op in het geheel. De aanbouw zelf is beschouwd als het contrastrijke element. Door de kaders, als verwijzing naar het bestaande, op te laten gaan in dit nieuwe element ontstaat een eigentijdse aanbouw met respect voor het bestaande.

De nieuwe aanbouw bestaat functioneel uit de vervanging van de bestaande erker en een nieuwe bijkeuken aan de achterzijde. Beide volumes zijn met elkaar verbonden door een overstek op het zuiden, waarin het balkon is opgenomen. Door deze verbinding is het mogelijk om de bestaande achtergevel ook te verduurzamen.

Project gegevens 

Opdrachtgevers
Maarten en Marjolein

Architect
VANDELUNE

Jaar
2022

Op zoek naar iets anders?

Read more

Transformator huisjes

Transformatorhuisjes

Dat transformatorhuisjes niet niks zeggende standaard gebouwtjes hoeven te zijn bewijzen de door Tjerk ontworpen gebouwen wel. Deze gebouwen maken ons dagelijks leven mogelijk. Vaak zijn het standaard prefab gebouwtjes, die niet altijd met open armen worden ontvangen door omwonenden. Door de energietransitie, waar we momenteel middenin zitten, worden transformatorhuisjes steeds belangrijker. Om de energietransitie mogelijk te maken zijn er vele duizenden nieuwe gebouwtjes nodig.

Al die technische gebouwen kunnen leiden tot verrommeling van de openbare ruimte. Vooral in het stedelijk gebied is de druk op de beschikbare ruimte groot. Het is daarom van belang om met alle belanghebbenden integraal na te denken over de beste oplossing. Om verrommeling tegen te gaan, zou eerst gekeken kunnen worden of de technische voorziening in een ander gebouw kan worden opgenomen. Als dat niet mogelijk is dan zal er een nieuw bouwwerk gerealiseerd moeten worden.

Het ontwerpen van elektriciteitshuisjes is een vak apart, aangezien de architecten ervan met veel randvoorwaarden rekening moeten houden. Tijdens de initiatieffase zou het ontwerp niet centraal moeten staan, maar het proces om tot een goed resultaat te komen. Zo moeten bijvoorbeeld vaak tegenstrijdige belangen van verschillende partijen bij elkaar worden gebracht.

Tjerk heeft tijdens zijn loopbaan bij Movares veel ervaring opgedaan en heeft tientallen technische gebouwen ontworpen en gerealiseerd. In 2011 ontvingen de door hem ontworpen tunnelgebouwen Drontermeer een internationale Brunel Award voor ‘outstanding railway architecture’. Een geweldig mooie erkenning voor zijn werk.

De op deze pagina getoonde gebouwen zijn in dienst van Movares ontworpen.

Project gegevens 

Opdrachtgevers
Divers

Architect
studioSK
Projectarchitect: Tjerk van de Lune

Fotografen
Frank van Dam (Flowerpower & Gelijkrichter)
Rindert van den Toren (Gelijkrichter)
Ben Vulkers (Tunnel Drontermeer)

Op zoek naar iets anders?

Read more

Stations

Stations

Tjerk van de Lune heeft jarenlange ervaring met het ontwerpen van stations van verschillend formaat. Zo werkte hij mee aan de layout voor Rotterdam Centraal, ontwierp hij samen met Civic Architects een winnend ontwerp voor Amsterdam CS. Langs de Hanzelijn ontwierp hij twee nieuwe stations en tekende hij voor het ontwerp van de uitbreiding / verdubbeling van Lelystad Centrum. Dit station was onlangs in het nieuws omdat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed overweegt om van dit station een rijksmonument te maken. In 2015 ontwierp hij al een houten station voor Almere Buiten en Almere Centrum en een landschappelijk station voor Leeuwarden Werpsterhoeke. Een kleine greep uit de projecten waar Tjerk aan heeft gewerkt.   

Project gegevens 

Opdrachtgevers
ProRail
NS
diverse overheden

Architect
studioSK
projectarchitect: Tjerk van de Lune

Op zoek naar iets anders?

Read more

Transformatorhuis

VAN TRANSFORMATORHUIS NAAR ENERGIEKE GEZINSWONING

Waar ooit de installaties stonden voor het opwekken van stroom, wonen opdrachtgevers Jim en Nicole en hun twee dochters. Toen het stel dit schakelstation kocht, was het gebouw voor hoogspanning nog totaal onbewoonbaar. Er waren geen voorzieningen. Ik werd gevraagd om hun woonwensen te vertalen naar een architectonisch ontwerp.

Lees meer..

Het was altijd al de droom van Jim en Nicole om in een bijzonder object wonen. Die unieke woning hebben zij gevonden in hun zeldzame 10kV-station. Een blik op het leegstaande technische gebouw aan de Talingweg was voldoende. De vonk sloeg over. Vele uren en energie staken de eigenaren in dit gemeentelijk monument om het te transformeren tot hun droomhuis.

Het gebouw ademt geschiedenis. Het was het eerste schakelstation dat Apeldoorn van elektriciteit voorzag. Het gebouw werd in 1922 in de Nieuwe Haagse School ontworpen door Hendrik Fels, de ‘huisarchitect’ van energiemaatschappij PGEM. De bouwstijl kenmerkt zich onder meer door bakstenen kubistische vormen. Een belangrijke inspirator was de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Ook Fels liet zich door de Amerikaan beïnvloeden. Dat zie je onder meer door de vorm en de horizontale lijnen in het gevelbeeld.

Voor de transformatie liet ik mij leiden door het pand. De bestaande kabelgoot, waar vroeger de 10kV-kabels in lagen, is bepalend in het beeld en hierdoor wederom de ruggengraat van het gebouw geworden. De lichtstraat erboven, versterkt deze lijn. Door de lijn door te trekken in de trap, ontstond er een subtiele verbinding tussen de hal en de toren. 

Om ‘plekken’ te creëren in de grote open hal, heb ik verschillende losse elementen zoals de keuken en de slaapkamer in de ruimte geplaatst. Door ook de aanbouw aan de achterzijde ruimtelijk bij het geheel te betrekken, is er een afwisseling in woonplekken. 

In de toren maakte de bestaande verdiepingsvloer plaats voor twee nieuwe vloeren voor onder meer de slaapkamer van de dochters. Ze zijn zo geplaatst zodat er op een respectvolle manier ramen in de gevel konden komen op de plek waar vroeger kolossale overheaddeuren zaten. Het houten dak in de toren bleek te zijn verrot en werd vervangen door een nieuwe houten constructie in de stijl van het oude dak.

Het metselwerk werd schoongemaakt en hersteld. De lichtstraat werd voorzien van een daklicht waardoor in het donkerste deel van de hal meer daglicht toetreedt en de stoere houten spanten goed tot hun recht komen. Het gehele pand werd geïsoleerd. De glastegels werden vervangen door glazen bouwstenen zodat er aan de binnenzijde een aangenaam klimaat is. Kortom een energiek monument dat klaar is voor de 21e eeuw!

Project gegevens 

Opdrachtgever
Jim & Nicole   

Architect
VANDELUNE  

Grotendeels
zelfbouw

Aannemer
Aannemingsbedrijf Mulder B.V. 

Fotografie
Ben Vulkers

Oplevering
2010

Op zoek naar iets anders?

Read more

WELL school

WELL school

 

Nieuwe benadering maakt scholen gezonder

 Een schoolomgeving vol gezonde, gelukkige leerlingen die beter presteren en leerkrachten die minder stress ervaren. Met de nieuwe benadering van de WELL-school hebben scholen de mogelijkheid om positieve invloed uit te oefenen op de academische prestaties, de geestelijke en lichamelijke gezondheid van leerlingen.

Bouwbiologie Zwolle, VANDELUNE studio voor architectuur en ICS Adviseurs hebben deze vooruitstrevende benadering bedacht op basis van de WELL Building Standard™. Het is laagdrempelig toe te passen op alle types scholen. Deze benadering gaat ervan uit om in samenwerkingsverband tot een meetbaar, gezond project te komen, zonder te vervallen in abstracte afvinklijstjes.

Lees meer..

De Amerikaanse WELL Building Standard™ richt zich op de gezondheid en welzijn van de mens en volgt een aantal vaste principes. WELL kijkt vanuit een holistische manier naar gebouwen. Groen, natuurlijke materialen en zonlicht spelen een belangrijke rol. Uitgangspunt van deze standaard zijn 10 thema’s die op basis van wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan de gezondheid van mensen. De methodiek is grondig onderzocht en laat zich in korte tijd terugverdienen. Dat gebeurt doordat onder meer het ziekteverzuim minder wordt, mensen productiever en energieker zijn, het personeelsverloop minder is en mensen beter presteren.

De 10 thema’s zijn:

  • lucht
  • water
  • voeding
  • licht
  • beweging
  • thermisch comfort
  • geluid
  • materialen
  • geest
  • gemeenschap

Lucht
Uit onderzoek blijkt dat bij 90% van de Nederlandse schoollokalen de kwaliteit van het binnenmilieu onvoldoende is. Vluchtige organische stoffen, stof, allergenen en schimmels veroorzaken onder meer hoofdpijn, vermindering van de longfunctie, verergering van astmaklachten en longkanker.

 Met het thema lucht uit de WELL school gedachte worden die schadelijke effecten tegen gegaan. Dit begint al door materiaalkeuzes met lage emissies voor de inrichting en afwerking. Eenvoudige architectonische elementen zoals bedienbare ramen in klaslokalen, laten frisse lucht binnen. Ook door de juiste reinigingsmiddelen te kiezen, kunnen de risico’s van schadelijke emissie zoals vluchtige organische stoffen (VOC’s) worden beperkt. Dit soort adviezen vallen eveneens onder het nieuwe schoolconcept.

Water
Water drinken is van groot belang voor lichaam en geest. In de WELL-school staan op zichtbare plekken watertappunten. Die worden zowel binnen als buiten het gebouw in voldoende mate aangeboden. Dat het ministerie van VWS op dit moment een subsidie verstrekt voor watertappunten op schoolpleinen ondersteunt het belang hiervan. Het ontwerp van het gebouw en omgeving zorgt ervoor dat er tijdens warme dagen genoeg schaduw en verkoeling is. Natuurlijke elementen maken hier integraal onderdeel van uit.

Voeding
Gezonde en gevarieerde voeding is een belangrijk onderdeel voor de algemene gezondheid en door de WHO erkend als een van de risico’s voor Nederlanders. De WELL-school draagt bij aan gezonde keuzes en alternatieven voor voeding met veel verzadigde vetten en suikers. Dat gebeurt vooral door educatie, door het aanbod van voeding en dranken in de kantine en restaurant aan te passen en ingrediënten te labelen.

Licht
De WELL-school is optimaal op het zonlicht georiënteerd. Dit bevordert de nachtrust en het welbevinden van de mens. Aan de noordzijde, waar het meest constante licht vandaan komt, kan de zon het gebouw binnen schijnen door middel van zogenaamde sheddaken. Het gebouw is voorzien van een groot intern plein met glazen dak, zodat er ook aan de binnenzijde van de school voldoende zonlicht binnenkomt. Door de toepassing van veel natuurlijk licht is er minder kunstmatig licht nodig. Daar waar lampen nodig zijn, geven we bijvoorbeeld speciale aandacht aan het beperken van lichtflikkeren, een bekende oorzaak voor hoofdpijn en vermoeidheid.

Beweging
De prestaties van leerlingen op het gebied van testscores, cognitieve vaardigheden en fysieke fitheid verbeteren bij voldoende beweging. Lichaamsbeweging is van invloed op de ontwikkeling van de hersenen op belangrijke gebieden die het leren en het geheugen, de aandacht en het omgaan met vaardigheden controleren. De WELL-school is zo ontworpen dat gebruikers worden uitgedaagd te bewegen. De grote binnenruimis op meerdere plekken verbonden met de buitenruimte. Elk lokaal heeft bovendien zijn eigen toegang en plek in die buitenruimte. Bewegend leren wordt zo gestimuleerd.

Thermisch Comfort
Te warm, te koud, tocht: dit hoort bij het verleden in de WELL-school. Thermisch comfort is één van de meest genoemde problemen in gebouwen. WELL voorkomt dergelijke klachten. Een speciale sensortechnologie maakt het gebouw comfortabel voor iedereen. Om aan duurzaamheidsnormen te kunnen voldoen, dienen gebouwen steeds luchtdichter te worden gemaakt. Dit heeft niet altijd een positief effect op het binnenklimaat. Door het gebouw bijvoorbeeld dampopen te maken ontstaat een aangenamer binnenmilieu.

Geluid
Akoestiek en spraak(on-)verstaanbaarheid hebben invloed op de concentratie, gezondheid en het welzijn van de gebruikers. Scholen en hogescholen kunnen meerdere geluidszones in het gebouw aanwijzen om het comfort van studenten en docenten bij verschillende activiteiten te garanderen.

Onderdelen van de WELL-school zijn onder meer stiltezones zoals de traditionele bibliotheek- en studieruimtes. Die zijn bedoeld om gericht te werken, voor welzijn, rust en privacy. Omgekeerd maken gemengde zones een middelmatig geluidsniveau mogelijk. Dat komt goed van pas in laboratoria, seminar-,gemeenschappelijke studenten- en trainingsruimten en andere multifunctionele plekken. Deze locaties stimuleren samenwerken.

Materialen
Onze aanpak gaat uit van een circulair ontworpen gebouw. Er worden zoveel mogelijk natuurlijke materialen en herwinbare grondstoffen toegepast. Natuurlijke materialen hebben per definitie weinig emissie van schadelijke stoffen en zijn circulair of aan het einde van de levenscyclus composteerbaar.

Maar ook in het gebruik van reinigingsmiddelen wordt geadviseerd. Tijdens het bouwproces wordt er op toegezien dat geïnstalleerde systemen niet zijn verontreinigd op de bouwplaats.

 Geest
Depressie is een groeiend probleem. Toch kunnen scholen de geestelijke gezondheid van leerlingen positief beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat studenten die vanuit het raam van hun klaslokaal op groen uit kijken belangrijke gezondheidsvoordelen hebben, minder stress ervaren en zich beter kunnen concentreren. Dat het gebouw en haar omgeving als een geheel worden ontworpen, is dus van evident belang.

Gemeenschap
Docenten en ondersteunend personeel van een onderwijsinstelling spelen een essentiële rol bij het vormgeven van een positieve leerervaring. De school is hun werkplek, waar iedere leerkracht de juiste omstandigheden nodig heeft om de lessen voor te bereiden, te instrueren en leerlingen te begeleiden. Aan veel van deze behoeften wordt nu niet voldaan.

Onderwijsinstellingen die samenwerking, innovatie en een sterk gevoel van eigenaarschap bevorderen, zorgen voor een hogere retentiegraad en het aantrekken van talent om zich bij de instelling aan te sluiten. Het zorgt voor naamsbekendheid, waardoor de instelling interessant wordt voor nieuwe medewerkers en werknemers worden gemotiveerd om productief te werken en bij te dragen aan hun professionele omgeving.

WELL doen
De WELL-school biedt een compleet concept voor een gezonde en duurzame leeromgeving. Deze school biedt meer, is attractiever voor de mens, heeft lagere personele kosten door minder ziekteverzuim en wervingskosten, lagere onderhoudskosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Een deel van het succes van de WELL-school zit in uw eigen organisatie. In de volgende editie van SchoolDomein geven wij aan hoe we uw eigen organisatie kunnen inzetten voor meer succes, werkplezier, fitte medewerkers en studenten/leerlingen.

Project gegevens 

  Architect
VANDELUNE  

Adviseur
ICS adviseurs 

Adviseur
Bouwbiologie Zwolle

Op zoek naar iets anders?

Read more

Groene schoolpleinen

Groene schoolpleinen

Een uitdagende, inspirerende en leerzame schoolomgeving. Wie wil dat nou niet? Bij goed onderwijs horen een passend gebouw en een uitdagend schoolplein. Groen, licht en ruimte. Een klaslokaal dat je makkelijk naar binnen of naar buiten kunt uitbreiden. Flexibel, prettig, duurzaam en de fantasie prikkelend! 

Samen met Beweeg Wijs en E4 realisatie hebben wij (als Project Wijs) schoolomgevingen ontworpen die erop gericht zijn kinderen gestructureerd beter en meer buiten te laten spelen.

De pleinen hebben een rijke inrichting aan buitenklasjes, insectenhotels, beweeg- en balansparcoursen, moestuintjes, blote voeten paden, wilgenhutjes en beplanting, die met de seizoenen mee veranderd. Kortom mooie groene schoolpleinen met oog voor detail gerealiseerd.

Project gegevens 

i.s.m.
Beweegwijs en E4 Realisatie

Opdrachtgever
Diverse scholen

Op zoek naar iets anders?

Read more

Hof van Neede

Hof van Neede

De allure van weleer terugbrengen in een eigentijds jasje met een ode aan het verleden. Dat was onze ambitie voor het Hof van Neede.

Neede is de afgelopen jaren drastisch veranderd van een dorp met veel allure naar een vrij anonieme plaats. Op een van de mooiste plekken van het dorp, tegenover de kerk, dient zich een unieke mogelijkheid aan om de charme van weleer, zonder historiserend te worden, terug te brengen.

Met de komst van de N18 heeft de gemeente in de regio een andere betekenis gekregen. Dat biedt veel kansen voor de ontwikkeling van het dorp. Onze visie doet uitspraken op hoofdlijnen en is nadrukkelijk geen architectonisch ontwerp. Tijdens het architectonisch uitwerken van de visie zal het plan zich verder ontwikkelen en is daarom aan verandering onderhevig.

Wij hebben deze visie ontworpen met het oog op de toekomst. Bovendien biedt het plan het dorp voor nu en in de eerstkomende periode volop kansen. De grandeur van vroeger wordt zo op een eigentijdse manier teruggebracht.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Project gegevens 

Opdrachtgever
Locale ondernemers

Plaats
Neede

Architect
VANDELUNE
i.s.m.
Teake Bouma Architectuur/Stedenbouw

Jaar
2019 – 2021

Op zoek naar iets anders?

Read more

BioBandits

BioBandits Homebase

Mensen die Tjerk goed kennen, weten dat hij een groot fan is van sausjes. Hoe leuk is het dan om door een biologische sausjesfabrikant te worden gevraagd om het interieur voor hun nieuwe homebase te ontwerpen?

Hans en Pieter Bas zijn sinds 2011 bezig om hun biologische sausenmerk BioBandits uit te bouwen tot een merk van wereldwijde betekenis. Ze slagen daar goed in en daarom is de verhuizing naar een nieuwe, grotere productielocatie in Elst nodig. Vanaf de nieuwe locatie gaan de sausen van BioBandits de hele wereld over.

Naast de hal voor de nieuwe productielijn staat het nieuwe kantoor. Hylke Hellinga hielp de BiodBandits met de ideevorming voor dit nieuwe kantoor. Aan mij de taak om dat plan om te zetten naar een ruimtelijk interieurontwerp.

Belangrijk uitgangspunt is dat iedereen die het kantoor binnenstapt gelijk wordt overgoten met een BioBanditsgevoel. Het rijke kleurenpallet van de sausjes en de grafische, duurzame kenmerken van de producten van BioBandits komen overal terug, waardoor je als bezoeker als het ware een pot saus binnenstapt.

Bij binnenkomst springt de ketchuprode trap gelijk in het oog. Diverse muren zijn voorzien van uitvergrote etiketten en labels van de potjes en flessen. Naast het voor BioBandits karakteristieke zwart zijn de accentkleuren die ook op de etiketten worden toegepast gebruikt. Wat bijvoorbeeld te denken van een mangogele kamer voor de planning?

Centraal in de nieuwe homebase komt een grote circulaire keuken te staan. Hier worden nieuwe producten bedacht. Klanten kunnen hier meekijken, een drankje bestellen en deze bijvoorbeeld nuttigen bij de zitjes voor het raam. Achter de bar is een groot raam dat zicht biedt op het werkelijke productieproces.

De ruimte wordt beëindigd door een grote stamtafel en een donkere ruimte om gezamenlijk tv te kijken of te kunnen gamen. De accentkleuren komen terug in het speciale behang, de armaturen en het meubilair.

Het ontwerp dient als basis voor BioBandits om verder zelf in te vullen. Ik ben dan ook benieuwd hoe het interieur er aan het eind van dit jaar zal uitzien.

Project gegevens 

Opdrachtgever
BioBandits

Plaats
Elst

Architect
VANDELUNE 

i.s.m.
Madid Venues

 

Op zoek naar iets anders?

Read more

Monumentaal wonen

Monumentaal wonen in Bussum

 

Begin 2019 kochten Thijs en Rachel dit monumentale pand in het centrum van Bussum. Het pand – met veel potentie – was bij aankoop sterk verouderd. Wij hebben dan ook een ontwerp voor de gehele woning gemaakt. Aan de achterzijde is een riante aanbouw van twee verdiepingen bijgebouwd. Op de begane grond biedt deze plaats aan de ruime woonkeuken en op de verdieping aan een slaapkamer met een ruime inloopkast. Het gehele dak is vernieuwd en geïsoleerd, waardoor dit monumentale pand klaar is voor de toekomst.

 

Project gegevens 

Opdrachtgever
Thijs en Rachel  

Plaats
Bussum

Architect
VANDELUNE

 Aannemer
Bouwbedrijf Gooise Meren

Fotografie
Rindert van den Toren

Oplevering
2020
 

Op zoek naar iets anders?

Read more

De Kroon

De Kroon

Op de hoek Kerkdwarsweg – Kerkweg te Cothen staat een overblijfsel van voormalig hotel café De Kroon. Het totale perceel is ongeveer 620 m2 groot waar twee opstallen op staan. Een plat en onderkelderd hoofdgebouw van twee lagen met een lagere aanbouw. Daarnaast staat een losstaand bijgebouw met kap. Binnen het huidige bestemmingsplan mag het volledige bouwvlak worden bebouwd met een bouwhoogte van 9m en een goothoogte van 5 meter.

Lees meer..

Ten westen van de locatie staan met name vrijstaande woningen, aan de overzijde van de straat twee onder een kap woningen met op de hoek een vrijstaande woning. De Kerkstraat laat aan de oostzijde een heel gevarieerd beeld zien; woonhuizen afgewisseld met grote publieke gebouwen. Ten noorden loopt de kerkdwarsweg naar een bruggetje over de Kromme Rijn. De route wordt begeleid door 7 karakteristieke rijwoningen.

WOON ontwikkeling en de gemeente Wijk bij Duurstede hadden Bureau Nieuwe Gracht uit Utrecht opdracht gegeven de stedenbouwkundige aanzet voor de kavel te maken. Op hoofdlijnen boden zij twee mogelijkheden om verder te onderzoeken. In opdracht van WOON ontwikkeling hebben wij de kavel verder op haalbaarheid onderzocht. Eerst hebben wij naar de huidige situatie gekeken en vervolgens naar de historie van de plek. Naar aanleiding hiervan hebben we variant 2 van bureau Nieuwe Gracht verder uitgewerkt en hadden we nog een alternatief plan aangeboden.

De uitwerking van variant 2 ging uit van een rechthoekig volume met een duidelijke Kroon op het gebouw. Dit als verwijzing naar het oude, deels afgebrande hotel De Kroon. Ons Alternatieve plan ging meer uit van een continuering van de korrelgrootte die aan de Kerkstraat te vinden is. Met op de hoek een statig pand met daar naast en smal volume, die door middel van een tussenstuk met elkaar verbonden zijn.

Project gegevens 

Opdrachtgever
WOON ontwikkeling   

Architect
VANDELUNE  

Type opdracht
Haalbaarheidsstudie 

Datum
2021 

Op zoek naar iets anders?

Read more

Gelijkrichters

Met de stroom mee

De Uithoflijn is op 16 december officieel geopend. Tramlijn 22 vervoert vanaf nu het gros aan reizigers tussen Utrecht Centraal en het Science Park. De sneltrams kunnen echter niet zonder de gelijkrichterstations rijden. Die stations zorgen er namelijk voor dat de wisselstroom wordt omgezet naar gelijkstroom, zodat de voertuigen kunnen rijden.

Lees meer..

Drie van deze technische gebouwen staan prominent in het zicht, namelijk aan de Koningsweg, de Sorbonnelaan en de Universiteitsweg. De rest is opgenomen in grotere bouwwerken. De drie zichtbare gelijkrichters heb ik dienst van studioSK en in samenwerking met Peter Heideman ontworpen.

Familie

Door de onderlinge gelijkenissen zijn de onderstations subtiele herkenningspunten langs de lijn. Per locatie hebben ze specifieke kenmerken en wijken ze lichtjes af in de oriëntatie ten opzichte van de baan, de afmetingen en in vorm. De gebouwen aan de Sorbonnelaan en de Universiteitsweg hebben bovendien een weervastmetalen dak. Dit omdat eromheen hoge gebouwen (komen) te staan. Bij de Sorbonnelaan gaat het om de nieuwbouw van het RIVM en bij Universiteitsweg het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis. Het gebouw aan de Koningsweg geldt door zijn prominente plaatsing op een kruising ook als oriëntatiepunt voor de omgeving.

Sinus

Het trio aan cortenstalen gebouwen verbeelden letterlijk hun functie. De sinusboog van wisselstroom en de rechte lijn van gelijkstroom dienen als onderliggend ontwerpthema voor de driekoppige familie. De stroomlijn verdeelt de gevel op een subtiele manier. De in een grof reliëf gebogen platen aan de bovenzijde van de lijn zorgen er door hun assymmetrie voor dat de gebouwen er vanuit verschillende richtingen anders uitzien. De dakrand is zo gedetailleerd dat de gekartelde lijn goed tot zijn recht komt. Door de gehele onderzijde van horizontale technische roosters te maken zijn individuele ventilatieroosters niet nodig, waardoor de gebouwen hun abstracte verschijningsvorm krijgen.

Project gegevens 

Opdrachtgever
ITC Utrecht


Architect

studioSK
(projectarchitect: Tjerk van de Lune) 


Technische uitwerking

Arcadis
(ingenieur: Wolfgang Spier)

Hoofdaannemer
BAM 

Gevelbouwer
VPT Versteeg 

Fotografie
Frank van Dam
Rindert van den Toren

In gebruik
2019

Op zoek naar iets anders?

Read more

Zoutsteunpunten RWS

Gevleugelde ondersteuning rijkswegen

 

 Op meerdere plekken langs de Nederlandse snelwegen staan bijzondere houten gebouwen: zogeheten steunpunten A-wegen van Rijkswaterstaat (RWS). Hiervandaan rijden strooiers en ploegen af en aan om de wegen tijdens winterse taferelen berijdbaar te houden. Het hele jaar rond hebben de weginspecteurs van RWS er hun standplaats.

 In Houten (A27) staat het grootste, nieuwe steunpunt. Verouderde ‘zoutloodsen’ elders in het land wil opdrachtgever Rijkswaterstaat nog vernieuwen en ze een kwaliteitsslag geven. Tegelijkertijd beoogt RWS een meer uniform beeld te gaan uitdragen.

Lees meer..

studioSK ontwikkelde hiertoe met een multidisciplinair team van ingenieursbureau Movares uit Utrecht, een modulair ontwerp dat op verschillende locaties toepasbaar is. Afhankelijk van de kavel kan het gebouw groter of kleiner worden. Het is een kwestie van een stramien erbij of -af. Dat is best bijzonder omdat dit ook met de integraal mee-ontworpen installaties gebeurt.

 

Het integrale BIM model is gebaseerd op de analyse van het logistieke kernproces. De bebouwing staat niet aan de randen, maar centraal op de kavel. Door middel van computersimulaties is het project samen met het rijdend personeel geoptimaliseerd. Nu werkt het geheel als een geoliede machine.

Het steunpunt bestaat uit twee gebouwen. De opslagloods voor het strooizout en de stalling voor het materieel. Op de kopse kant van de stalling is een bouwvolume opgenomen waar de kantine met werkplek en de werkplaats zijn gesitueerd. Vanuit dit bouwdeel kunnen de medewerkers via de centrale as veilig bij het materieel komen. Die as loopt tussen de prominente kolommen door en is daardoor vrij van het kernproces.

De houten constructies springen met hun indrukwekkende overspanningen direct in het oog. De samengestelde houten kolommen dragen vanuit het midden het gevleugelde dak van de stalling. De afmetingen van de gelamineerde liggers volgen het krachtenverloop. Het dak kraagt aan weerszijden tien meter uit. Een stoer staaltje constructief ontwerpen.

Vanwege het agressieve zoutklimaat is er goed nagedacht over de toe te passen materialen. Het lariks wordt niet door het zout aangetast en het geanodiseerde aluminium, dat als gevelbekleding is toegepast, heeft ook weinig te verduren van het zilt. De beplanting rond het steunpunt is afgestemd op het zoute klimaat.

Daar waar het risico op beschadiging ten gevolge van bedrijfsactiviteiten het hoogst is, is (geprefabriceerd) beton gebruikt. De houtconstructie heeft zoveel mogelijk droge verbindingen, waardoor de spanten eenvoudig uit elkaar te halen zijn en ze elders kunnen worden hergebruikt. De zoutloods en de stalling zijn voorzien van grote vloeistofdichte vloeren, waardoor er geen vervuiling van het milieu ontstaat. 

Het dak van de stalling is volledig bedekt met zonnepanelen. Die panelen vormen gelijk het waterdichte dak. Er is dus geen aparte (waterdichte) dakconstructie gemaakt. Bewoners uit Houten nemen door middel van een coöperatie zonne- energie van dit dak af. Kortom, een gevleugelde krachtpatser.

Project gegevens 

Opdrachtgever
Rijkswaterstaat

Architect
studioSK
(projectarchitect: Tjerk van de Lune
i.s.m. Peter Heideman) 

Ingenieursbureau
Movares Nederland B.V.
(constructies, BIM, bouwkunde, installaties, landschap, kosten, management)

Aannemer
Peek Bouw & Infra
&
Van Norel Bouwgroep


Fotografie

Rindert van den Toren


Oplevering

2018 – heden 

Op zoek naar iets anders?

Read more

Koninklijk

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Begin 2016 werd ik door het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam gevraagd om de komende transformaties die hun gebouw moest ondergaan, als architect te begeleiden. Sindsdien heb ik in dienst van studioSK aan diverse diverse opgaven gewerkt. De transformatie van de werkplaats naar kantoorruimte, de transformatie van het souterrain, diverse pantry’s, studies naar de ontwikkelmogelijkheden van nog onbenutte ruimten en diverse interieuradviezen voor dit grote rijksmonumentale pand.

 

Gezien de omvang van het gebouw is er in de loop der jaren veel aangepast. Dit is vaak projectgewijs gedaan, waardoor er weinig samenhang is tussen de verschillende projecten. De komende jaren zal het KIT de nodige veranderingen ondergaan. Wij hebben er daarom naar gestreefd om met de verschillende ingrepen geleidelijk aan meer samenhang in het gebouw aan te brengen.

 

Lees meer..

Van werkplaats naar multifunctionele kantoorruimte

De Impact Hub Amsterdam (IHA) heeft begin 2017 zijn intrede gedaan in een groot deel van het souterrain. In dit deel van het gebouw waren eerst een grote werkplaats, kantoren en lege ruimten gesitueerd. Hiervoor hebben wij een ontwerp voor het monumentale casco gemaakt, waarbij we rekening hebben gehouden met de wensen van de IHA. De aanpassingen die we hebben gedaan, worden nu als vanzelfsprekend ervaren. Precies zoals we hadden bedoeld. We hebben monumentale bogen weer geopend. De metselwerk bogen weer zichtbaar gemaakt. Vlakke deuren vervangen door goed gemaakte paneeldeuren. Een monumentale muur schoon gemaakt zodat de geschiedenis weer afleesbaar is en zijn ramen zodanig aangepast dat er doorgangen richting de binnentuin zijn ontstaan.

Souterrain

In dit deel van het souterrain zullen in principe de medewerkers van het Koninklijk Instituut voor de Tropen worden ondergebracht. Dit deel zal bestaan uit kantoren, vergaderruimte, een professionele keuken en ontmoetingsruimten. De twee ontmoetingsruimten zullen voor mensen uit het gehele gebouw beschikbaar komen. Deze ruimten bevinden zich onder de Mauritszaal en de Marmerenzaal. Ook hier zullen we weggevallen monumentale waarden weer zoveel mogelijk terugbrengen. Plafonds worden verwijderd, monumentale bogen worden geopend, metselwerk wordt schoon gemaakt en er worden een aantal grote puien vervangen door puien die meer recht doen aan het monument.

Pantry’s en sanitaire ruimten
Het ontwerp voor deze twee functionele ruimten zijn daar een goed voorbeeld van. In de loop van de tijd zullen ze allemaal geleidelijk aan gerenoveerd worden. We hebben hier een eenduidig ontwerp voor gemaakt. Het ontwerp doet principe uitspraken over vormgeving, kleurgebruik, materialen, etc. Aangezien alle ruimten van elkaar verschillen zullen ze, door het hanteren van dezelfde ontwerpprincipes toch veel overeenkomsten hebben. Op deze manier dragen ook deze relatief kleine ruimten bij aan de totale samenhang en beleving van het gebouw.

Koninklijke Stoel

Hoe eenvoudig kan het zijn, zou je zeggen. Niks is minder waar als deze met honderden tegelijk in een rijksmonumentaal gebouw staan. De bestaande stoelen waren aan vervanging toe. Binnen de gestelde wensen van het Instituut hebben zijn we samen tot een houten stoel met een koninklijke blauwe bekleding uitgekomen. In de houten frames is het logo van het Koninklijk Instituut voor de Tropen uitgespaard.

Voor dit project heb ik in dienst van studioSK en in ontwerp- en bouwteam verband samengewerkt. Het ontwerpteam bestaat uit Draaijer & Partners, studioSK en S2H ingenieurs. Het bouwteam bestaat uit dezelfde partijen aangevuld met Aannemer ATOP uit Waalwijk, Staal Dekker en Ronday installateurs voor de E-installaties en Limpid Blue voor de W-installaties.

Project gegevens 

Opdrachtgever
Koninklijk Instituut voor de Tropen


 
Procesmanagement
Draaijer & Partners

 

 Architect
studioSK
(team: Tjerk van de Lune, Iris van Huijstee, Ilse Hartman en Nienke van de Lune) 

 

Constructeur:
Movares

Adviseur installaties:
S2H ingenieurs

Hoofdaannemer

ATOP

Aannemer E-installaties
Staal Dekker en Ronday

Aannemer W-installaties
Limpid Blue

Fotografie
Frank van Dam 
Raymond Schindeler

Op zoek naar iets anders?

Read more

Zoutsteunpunt Delfgauw

Gevleugelde ondersteuning rijkswegen

 

Op meerdere plekken langs de Nederlandse snelwegen staan bijzondere houten gebouwen: zogeheten steunpunten A-wegen van Rijkswaterstaat (RWS). Vanaf deze locaties rijden strooiers en ploegen af en aan om de wegen tijdens winterse taferelen berijdbaar te houden. Het hele jaar rond hebben de weginspecteurs van RWS er hun standplaats.

In Delfgauw aan de A13, vlakbij de TU Delft, staat een zogenoemde special in de reeks. De zoutloods wijkt net iets af van de rest. Het gebouw heeft al diverse bijnamen gekregen. Zo wordt het bijvoorbeeld de catamaran of het vliegdekschip genoemd.

Verouderde ‘zoutloodsen’ elders in het land wil opdrachtgever Rijkswaterstaat nog vernieuwen en ze een kwaliteitsslag geven. Tegelijkertijd kan RWS ze hiermee een meer uniform beeld geven.

Lees meer..

studioSK ontwikkelde hiertoe met een multidisciplinair team van ingenieursbureau Movares uit Utrecht, een modulair ontwerp dat op verschillende locaties toepasbaar is. Afhankelijk van de kavel kan het gebouw groter of kleiner worden. Het is een kwestie van een stramien erbij of -af. Dat is best bijzonder omdat dit ook met de integraal mee-ontworpen installaties gebeurt. Delfgauw is vanwege het programma van drie opdrachtgevers net iets anders, maar is opgebouwd volgens hetzelfde principe. 

 

Het integrale BIM model is gebaseerd op de analyse van het logistieke kernproces. De bebouwing staat niet aan de randen, maar centraal op de kavel. Door middel van computersimulaties is het project samen met het rijdend personeel geoptimaliseerd. Nu werkt het geheel als een geoliede machine.

Het steunpunt heeft een grote middenbeuk, met aan weerszijden grote vleugels. Deze vleugels kragen tien meter uit en bieden bescherming aan het materieel dat eronder staat opgesteld. In de lengte is het gebouw opgedeeld in twee bouwvolumes. In het voorste deel zitten de kantoren met parkeerplaatsen en de werkplaatsen. In het achterste deel wordt het zout opgeslagen.

De houten constructies springen met hun indrukwekkende overspanningen direct in het oog. De samengestelde houten constructie draagt het van de stalling. In het voorste deel zijn de kolommen gekoppeld door liggers. In het achterste deel zijn de houten kolommen vervangen omdat de koppeling hier niet door kon lopen in verband met het laden en lossen van de zoutwagens. Een stoer staaltje constructief ontwerpen.

Vanwege het agressieve zoutklimaat is er goed nagedacht over de toe te passen materialen. Het hout wordt niet door het zout aangetast en het geanodiseerde aluminium, dat als gevelbekleding is toegepast, heeft ook weinig te verduren van het zilt. De beplanting rond het steunpunt is afgestemd op het zoute klimaat.

Daar waar het risico op beschadiging als het gevolg van bedrijfsactiviteiten het hoogst is, is (geprefabriceerd) beton gebruikt. De houtconstructie heeft zoveel mogelijk droge verbindingen, waardoor de spanten eenvoudig uit elkaar te halen zijn en ze elders (circulair) kunnen worden hergebruikt. De zoutloods en de stalling zijn voorzien van grote vloeistofdichte vloeren, waardoor er geen vervuiling van het milieu ontstaat. Het gehele gebouw is all electric uitgevoerd en heeft als verschillende bijnamen gekregen zoals; de catamaran, stealth en het vliegdekschip.

Project gegevens 

Opdrachtgever
Rijkswaterstaat, Provincie Zuid Holland en Gemeente Delft

Architect
studioSK
(projectarchitect: Tjerk van de Lune
i.s.m. Peter Heideman) 

Ingenieursbureau
Movares Nederland B.V.
(constructies, BIM, bouwkunde, installaties, landschap, kosten, management)

Aannemer
Peek Bouw & Infra
&
Van Norel Bouwgroep

Fotografie
Rindert van den Toren


Oplevering

2018 – heden 

Op zoek naar iets anders?

Read more

Onderweg

Mijn projecten

Onderweg

Waarschijnlijk ben jij wel eens over, onder of langs een door mij ontworpen project gekomen. Ik heb jarenlange ervaring in het ontwerpen van infrastructuur. Hieronder een kleine greep uit mijn werk.

De projecten op deze pagina zijn in dienstverband van studioSK gemaakt.

Stations

Een station heeft een belangrijke functie in een stad of dorp. Het legt verbindingen. Het is een beeldbepalend, herkenbaar gebouw in zijn omgeving. Grote stations gaan vaak meer op in hun omgeving en zijn van alle gemakken voorzien. Kleinere stations verdienen net zoveel aandacht om er aangename plekken van te maken. Zie ook dit artikel over het ontwerp van station Dronten. 

Vlak voor de opening van de Hanzelijn (waaraan ik jaren heb gewerkt) werd ik door Omroep Flevoland geïnterviewd.

Op station Rotterdam Blaak staat in de zuidhal een markante kolom die voorheen het zicht belemmerde. Wij hebben deze kolos aangepast zodat er minder blinde hoeken zijn. Metadecor die deze kolom in opdracht van Knipscheer Infrastructuur uitvoerde, maakte van de verbetering (slechts een van de veranderingen) bovenstaand filmpje.

Werven

De steunpunten A-wegen van Rijkswaterstaat, met het kenmerkende houten skelet, reiken uit naar de buitenwereld.

Infrastructuur

Nederland ligt er vol mee: infrastructuur. Meestal wordt er niet bij stilgestaan dat alle elementen zorgvuldig zijn ontworpen.

Vanuit de trein is het uitzicht vanaf de brug belangrijk, vanuit de omgeving lijkt het project als vanzelfsprekend ingepast. 

Technische gebouwen

Een natuurlijke schil voor gebouwen vol techniek. Zo gaan ze op in hun omgeving. Ik heb vele technische gebouwen, met oog voor hun locatie, ontworpen.

Fietsenstallingen

In de haast om een trein te halen, valt het veel mensen misschien niet eens op waar zij hun fiets stallen. Toch gaat er heel wat schuil achter deze gebouwen. Een fietsenstalling is meer dan een rij beugels om je rijwiel in te zetten. Bovenstaand voorbeeld is Zwolle. 

Op zoek naar iets anders?

Read more

Werken

Mijn projecten

Werken

Een compleet nieuw kantoor op een bedrijventerrein. Het transformeren van een rijksmonumentaal pand of een bestaand kantoorpand tot nieuwe werkomgeving. Specifieke werkomgevingen zoals een bediencentrale. Deze projecten hebben allemaal mijn revue gepasseerd.  

De projecten op deze pagina zijn in dienstverband van studioSK ontworpen.

Het gebouw is een weerspiegeling van de opdrachtgever, een aannemer in de bouw en infra. Zo is de gevel een uitvergroting van halfsteens metselwerkverband en refereert de opzet van de parkeerplaats aan de weg en waterbouw. 

Samen creëren wij een aangename werkomgeving die bij jullie past.

Ik heb veel ervaring in het ontwerpen en realiseren van kantoorinterieurs. Samen met stuur- en werkgroepen komen we tot een voor jullie prettige werkomgeving.

Transformatie Koninklijk Instituut voor de Tropen

In 2016 werd ik gevraagd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen om hen te helpen met de transformatie van het prachtige rijksmonumentale pand aan de Mauritskade in Amsterdam.

Neem eens een kijkje in deze onontdekte parel van Amsterdam!

Nieuwe stoelen voor de monumentale zalen

Zit de werkplek die jij zocht er niet bij?

Read more